czułość mikrofonu zestawu głośnomówiącego Nokia CK-7W

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loni :)
    Drive
    • 2006
    • 58

Możliwe że tutaj znajdziesz odpowiedz na swój problem. Jest trochę wątków na temat twojej instalacji.
    Trzeba się zarejestrować ale warto.
    Fabia Club Polska : www.fcp.pl
  • tompol
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 410

Czy użytkownicy tego zestawu mogą się wypowiedzieć na temat czułości mikrofonu? W moim nowym nabytku zainstalowany jest zestaw CK-7W. Rozmówcy skarżą się, że bardzo słabo mnie słyszą, żeby było OK, to muszę bardzo podnosić głos. Mikrofon mam w miejscu standardowym, koło lampki na podsufitce. Wróciłem do słuchawki nausznej, ale jednak zestaw głośnomówiący ma swoje zalety i zaczynam drążyć. Znalazłem już centralkę i wypiąłem wtyczkę mikrofonu (poruszyłem, żeby ewentualnie poprawić styk).
    srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• Tomek_dx
      Rider
      • 2008
      • 398

Mam u siebie i u żony ten zestaw i bardzo czesto z niego korzystam. Jest wszystko OK. Nie trzeba podnosić głosu. Jak wiesz przyciskiem którym się odbiera rozmowę można również regulować siłę głosu który słyszymy, przekręcając na max w prawo, ale nie sądzę aby to również zwiększało czułość mikrofonu. Możesz jednak spróbować mieć nastawione pokrętło cały czas na max. Jeśli to nie pomoże to na początek pozostaje zmiana mikrofonu. Koszt niewieki ok 30 pln
      Tomek

Komentarz

• tompol
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 410

Z regulacją głośności sprawdziłem. Zamiast wymieniać myślę o podjechaniu do jakiegoś warsztatu, który się bawi takimi rzeczami, bo wymiana to duża zabawa z ciągnięciem kabli, a nie wiadomo, czy to wina mikrofonu. Przydałoby się sprawdzić mikrofon, a jak nie to centralkę, a jej przecież nie będę kupował w ciemno. Może ktoś rzucić jakiś adres w Warszawie, gdzie by mogli mieć na stanie taki zestaw i zrobić podmianki dla testu?

Komentarz

• pedros
          RS
          • 2009
          • 1958
          • Volkswagen
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Mam ten zestaw i:

- dużo zależy od samego telefonu (stare Nokie rewelacyjne, nowsze seria E gorzej]
          - odległość pomiędzy mikrofonem a głośnikiem powinna być jak największa, ponieważ system jeśli wykryje sprzężenie zwrotne mocno ogranicza dźwięk rozmówcy

Teraz rozglądam się za innym mikrofonem, gdyż chcę przełożyć zestaw do innego samochodu a mikrofon jest niestety zakleszczony w starym samochodzie i tam go zostawię.

Rozważ ewentualnie zmianę miejsca mikrofonu - lewy słupek, ale skonsultuj to z zakładem montującym.

pozdr.

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Ja ten mikrofon miałem naklejony na szybie tuż nad lusterkiem. Było bardzo dobrze, może spróbuj tam przełożyć. Druga sprawa, żeby sprawdzić nowy mikrofon to przecież nie potrzebujesz ciągnąć kabli, tylko podłączasz się pod centralkę i szukasz najlepszego miejsca.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• tompol
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 410

Oczywiście sprawdzenie z innym mikrofonem jest proste do zrobienia, tylko niekoniecznie chcę kupować nowy mikrofon jeśli nie ma pewności, że to on. Bo jak zacznę wymieniać na chybił trafił, to zapewne trafię przy ostatniej części.

Komentarz

• tadfi
                Rider
                • 2008
                • 501
                • Octavia III combi (5E5)
                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Ja mam mikrofon w górnej części lewego słupka a głośnik z prawej strony koło nóg pasażera. Słychać mnie oraz osobę, z którą rozmawiam rewelacyjnie.
                TadFi
                Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• laurin
                  Rider
                  • 2009
                  • 727

Ja mam zamontowany przy rączce nad głową i działa rewelka - nikt się nie skarży.
                  Proponuję ci tam przełożyć i będzie po problemie - no chyba ze masz mikrofon na wymarciu

Dużo masz dłubania żeby podpiąć drugi mikrofon?
                  Jak poszukam to może znajdę jakiś na próbę to możesz podmienić.

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

też miałem przy lusterku i nie było rewelacji . nie wszystkie mikrofony bedą współpracować , wypróbowałem. sądzę że najlepszym rozwiązaniem jest przeniesienie na słupek ewentualnie tak jak u laurin, jeżeli jemu chodzi o k to i Tobie powinno.
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• bobas
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1676

Ja mam ten zestaw w 3 autkach i zawsze mam zamontowany koło lampki na środku w aucie przy lusterku. Nie zdarzyły mi się żadne problemy.
                      BYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786

JEST : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78705

www.tri-dent.pl www.kancelaria-storoniak.pl

FB: Michał Storoniak

Komentarz

• jandrys
                        Classic
                        • 2006
                        • 29

Trzeba tylko uważać na jedną ważną rzecz - nie można kierować na mikrofon powietrza z kratek wentylacyjnych bo to powoduje wycinanie szumów i mocne wyciszenie mikrofonu.
                        Sam mam w dwóch samochodach i nigdy nie było problemu...do czasu ale o tym poniżej.
                        Żona w swoim aucie musi jednak wyłaczyc nawiew ze środkowych kratek bo jej nie słychać.
                        Może u Ciebie jest ten sam problem?

Teraz mam zgryz bo telefon z Androidem na pokładzie łapie echo w CK-7W i rozmówcy moi słyszą się w słuchawce no i nie da się rozmawiać.
                        Była O1, AGR -oszczędne cudo
                        Jest O2, BKD -porywisty rumak

Komentarz

• tompol
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 410

Sprawdziłem współpracę z innym telefonem (Samsung) i było OK, a przynajmniej dużo lepiej, więc to niestety pewnie wina mojego telefonu (HTC HD2). Z ciekawości sprawdziłem go jeszcze z odpalonym Androidem zamiast Windowsa, ale wynik był bez zmian. Może coś znajdę na forach "telefonicznych", chociaż wątpię.

Komentarz

• Jacek Wo.
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 221

Re: czułość mikrofonu zestawu głośnomówiącego Nokia CK-7W

Zamieszczone przez tompol
                            Czy użytkownicy tego zestawu mogą się wypowiedzieć na temat czułości mikrofonu? W moim nowym nabytku zainstalowany jest zestaw CK-7W. Rozmówcy skarżą się, że bardzo słabo mnie słyszą, żeby było OK, to muszę bardzo podnosić głos. Mikrofon mam w miejscu standardowym, koło lampki na podsufitce. Wróciłem do słuchawki nausznej, ale jednak zestaw głośnomówiący ma swoje zalety i zaczynam drążyć. Znalazłem już centralkę i wypiąłem wtyczkę mikrofonu (poruszyłem, żeby ewentualnie poprawić styk).
                            Mam mikrofon przy lampce i raczej jest ok, rozmówcy nie narzekają.
                            Z tym, że głos z zestawu mam przełączony na fabryczne głośniki od radia samochodowego , a nie na ten malutki oryginalny głośniczek Nokii ... moze to coś zmienia?

Komentarz

Pracuję...